En japansk restaurang i Stockholm kan erbjuda många olika rätter från det japanska köket. Det finns väldigt mycket mer än bara sushi att våga prova på.

Många tänker instinktivt på sushi när japansk mat kommer på tal. De små risrullarna med rå fisk har länge varit populära i hela världen och har på många sätt blivit ansiktet utåt för det japanska köket. Sushi är dock bara en bråkdel av vad Japan har att erbjuda när det kommer till mat.

Om man väljer att besöka en japansk restaurang i Stockholm som inriktat sig på traditionell japansk mat kommer man snabbt inse att det finns många rätter att välja mellan. Såväl kött som fisk, kyckling och grönsaker är vanliga ingredienser i den japanska matlagningen.

Så äter man middag på en japansk restaurang i Stockholm

Japaner äter inte bara för att det är gott. Maten ska självklart vara utsökt, men den ska också göra gott för kroppen. Sund mat är ytterst populärt i Japan, samt att inte äta för mycket åt gången. Maten ska intas med ro och målet är inte att du ska rulla ifrån matbordet utan att du ska bli alldeles lagom mätt.

På en japansk restaurang i Stockholm kan du med fördel testa någon typ av fermenterad mat. Japan, likt många andra asiatiska länder, jäser exempelvis grönsaker för att öka deras hållbarhet. Och resultatet är inte bara gott utan även väldigt nyttigt. Miso exempelvis, görs på fermenterade sojabönor.

Du lär äta ris på en japansk restaurang

Oavsett vilken huvudrätt du väljer att testa på en japansk restaurang i Stockholm lär du få ris som tillbehör. Ris är en stor del av den japanska maten och serveras till det mesta. Curry är en vanlig krydda i Japan. Den skiljer sig dock från den indiska varianten och har en söt smak samt tjock konsistens.

Små spett, kallade Yakitori, är även de väldigt vanliga i Japan, liksom den rullade omeletten Tamagoyaki. Omeletten kan ätas precis som den är, i tjocka skivor. I Japan är det även vanligt att man skär omeletten i bitar och använder den som topping på exempelvis sushi.