Vilka viner som passar till bakverk, beror ju på vilka bakverk som man ska äta. Det är en härlig effekt att dricka vin även till efterrätten, eller till bakverket. Ska man äta en god kaka med choklad, så passar det ju med en gott rom till. Man kan även tänka sig ett vin som till exempel Moscator d’Asti eller ett Lambruscovin. Det passar också att ta ett portvin till en mörk choklad.

Drycker till pepparkakor och lussebullar

Ett portvin passar även till en pepparkaka, eller två. Vill man äta någon sockerkaka med frukt i så passar det att dricka Champagne till den. En Sauternes kan passa till saffransbullar. Äter man bullar kan man prova att dricka en Riesling Spätlese eller en Moscatel de Setubal. En dammsugare skulle kunna passa ihop med en punch.

Fritt fram att prova

Som tur är, är det ju fritt fram att prova sig fram. Här finns det ju inget som är varken rätt eller fel. Använd fantasin. Och känner man sig osäker så varför inte arrangera en vinprovarkväll med kompisarna? Man kan köpa hem några olika vinflaskor, prova hur de smakar och äta olika goda saker till; både salta kex och sötare kakor kan man prova. Då märker man förhoppningsvis vilka viner som passar ihop med maten eller bakverken.

Sugen på bakverk bakade av proffsen? Gå till Thelins konditori i Stockholm.