Som de flesta vet innebär vår och sommar, en inledning till grillsäsongen. Det är många som har märkt hur mycket mer smakrikt köttet smakar om man grillar det, istället för att steka det. Grillningen ger köttet en extra fyllig smak. Ibland behöver man knappt någon annan krydda, än den smak som grillningen ger köttet. Då krävs det enbart lite salt och peppar, om köttet i sig är smakrikt.

Vad man adderar till köttet är helt beroende på smak

Men vad ska man äta till det grillade köttet? Här finns det lika många svar som det finns personer, antagligen. Vissa vill bara ha en naturlig smak i det som ska kombineras till det grillade köttet; som kokt potatis, och en grön sallad till som enbart har smaksatts med lite citron och olivolja, salt och peppar. Andra vill ha en potatissallad, med gräddfil och majonnäs, eller pommes frites till och några grillade grönsaker. Variationerna är många till vad man vill kombinera med köttet.

Det bör man dricka till grillat kött

Vad ska man dricka till ett riktigt gott grillat kött? Här är det på nytt, beroende av den egna smaken, vad man tycker passar till kött. En del tycker att öl är godast till kött. Då är det bra med en pilsner eller en mörk lager. En IPA (inda pale ale) är ett förslag, eller en ale i belgisk smak, som är både fylligt och en aning sött. En ljus lager passar även bra här, liksom ett veteöl. Annars är rött vin ett bra alternativ för den som inte vill drick öl till maten. Här kan man välja ett fruktigt, smakrikt och mustigt rött vin till köttet.

Man kan faktiskt även välja ett vitt vin till kött. Välj då gärna ett Chardonnay-vin som är fylligt och smakrikt. Även vissa Rosé-viner passar bra till kött. Välj då även här ett fruktigt och smakrikt Rosé-vin. Även en söt cider dryck passar gott och väl till grillat kött; pröva då gärna en cidersort som har en lite oxiderad smak med inslag av äpple och halm.

Detta kött bör du välja till grillen

Till sist kommer vi till den viktiga frågan; vilket kött ska man välja när man grillar? Eftersom vi här vill göra alla våra läsare alltmer miljömedvetna, vill vi slå ett slag för att äta mindre kött och mer växtbaserad mat. Det är många som oroar sig för att man inte ska få i sig tillräckligt protein om man äter enbart växtbaserad mat, och det tycker vi är olyckligt, med tanke på att det finns gott om växtbaserad mat som är mycket proteinrik, som till exempel alla sorters bönor och ärtor. Egentligen innehåller alla slags baljväxter lika mycket protein som kött. Och av dessa proteinrika baljväxter kan man producera många goda maträtter; såsom tofu och andra sojabeaserade alternativ till kött.

Vill man ändå någon gång äta kött, många tycker att kött är godast att grilla; kan man välja ett riktigt gott kött som är närproducerat och där man med gott samvete kan äta kött som kommer från ett djur som har fått vandra fritt ute i naturen, som har fått äta foder som bonden skrävla har producerat och som inte innehåller märkliga ingredienser som kor-kadaver eller antibiotika. Fortsätt läsa mer om närproducerat och ekologiskt kött på: http://www.närproduceratköttstockholm.se.