När vårtecknen hopar sig blir svenskarna sugna på att sitta ute igen, gärna på en uteservering med en öl i handen. Självklart vill du som restaurangägare kunna erbjuda dem att slå sig ner hos dig. När du vill öppna en uteservering på trottoaren utanför din restaurang behöver du söka tillstånd hos polisen. I vissa fall, om man vill göra något som sticker ut lite, exempelvis ett större dekorativt vindskydd eller ett exklusivt skärmtak, måste man även söka bygglov hos kommunen. Vi tar en titt på vad som är viktigt att tänka på när man ska söka tillstånd för uteservering.

Datum och kostnad

I Stockholm är det tillåtet att driva en uteservering mellan 1 april och 15 oktober, i vissa kvarter kan avvikelser förekomma. I din ansökan ska du ange mellan vilka datum du kommer att ha din uteservering i drift. Det kostar 700 sek i avgift att få sin ansökan behandlad av polisen.

Noggrann planering

Det är viktigt att du har din planering klar för dig innan du skickar in din ansökan. Du måste mycket specifikt ange måtten för uteserveringen och även bifoga en skiss över gatuytan med din servering inritad. Tänk på att det måste finnas gott om plats kvar på trottoaren för förbipasserande. Polisen vidarebefordrar din ansökan till kommunen och de avgör hur mycket plats det behövs vid just din uteservering. Avgränsningarna måste vara tydliga med ordentliga staket och vindskydd. Vill du ha ett vindskydd som är högre än 110 cm behöver du även ett bygglov från kommunen, mer om det senare.

Bord och stolar ska stå direkt på trottoaren, golv är inte tillåtet utom i vissa fall, exempelvis om trottoaren är väldigt ojämn. Lite ojämnheter finns alltid i en gatumiljö, ett bra tips är därför att köpa in trebenta stolar och bord som står stabilare och inte vickar omkring. Det ska vara gott om utrymme att gå mellan borden, även för personer med rullstol. När du väljer möbler är det även viktigt att de smälter in i gatumiljön, helst att de passar ihop med huset och omgivningarna. Möbler som sticker ut för mycket blir inte godkända av kommunen.

Avgränsningar och vindskydd

Uteserveringens avgränsning ska vara tydlig och markerad med en kant längst ner som går att känna med vit käpp av synskadade personer. Den ska vara fast och stabil men får vanligtvis inte borras ner i trottoaren. Du kan dock söka specialtillstånd för detta om du planerar en stor konstruktion. Vindskydd på kortsidorna är bra, viktigt är att de går att se igenom från 90 cm och uppåt. Ett vindskydd av glas passar därför bra, ett annat alternativ är en spaljé.

Planera avgränsningarna så att det går lätt att utrymma och gör entrén minst 90 cm bred så att personer i rullstol lätt kan komma in. Tänk på att allt ska rymmas innanför avgränsningarna, ingenting får hamna utanför. Planera därför noggrant.

Bygglov

Om du vill bygga ett skärmtak istället för att bara ha parasoller behöver du ansöka om bygglov hos kommunen. Likaså om du vill ha en tät inhägnad, exempelvis en vägg i trä eller glas, som är högre än 110 cm. Likaså krävs det bygglov om du vill använda markiserna till reklam eller sätta upp en reklamskylt. Markiserna får naturligtvis ha tryck med din restaurangs namn, specialerbjudanden etc.

Hos polisen och kommunen kan du läsa fler detaljer om vad som krävs av din ansökan och även få värdefulla tips. Tänk på att vara ute i god tid och lycka till!