Italien har en rik vinhistoria. Människor har framställt vin här i mer än 4000 år. Italien är än idag världens näst största vinproducent.
Landet som idag är Italien har en rik vinhistoria, och man kan med fog säga att de moderna vinerna föddes här. Redan innan romarna odlade etrusker, greker och andra folk vin på den italienska halvön. Men det var romarna som i stor skala började odla vinrankor över hela landet, och det var också de som kom på idén att lagra vinet på ekfat och tappa det på glasflaskor. En del viner som romarna framställde tillverkas än i dag.
I dag har vinkulturen i Italien förfinats och varje område har sina speciella druvor och sina egna vintraditioner. Italien tillverkar näst mest viner i hela världen, bara Frankrike producerar fler. I popularitet är dock Italienska viner ohotad etta.

Mycket att välja på för stockholmarna
De stockholmare som tycker om italienskt vin, vilket väl är de flesta, har en hel del att välja på. Vi har ju först och främst Systembolaget, som har ett fantastiskt sortiment av vita, röda och mousserande viner från hela Italien. Det vinutbud som finns på Systemet är ett av världens absolut främsta, och det gäller inte minst de italienska vinerna. Det finns för närvarande ungefär 2000 röda viner och 500 vita viner från Italien i Systembolagets sortiment. Italien är också det vinland som år efter år toppar försäljningsstatistiken när det gäller italienskt vin. Vi svenskar älskar italienskt vin helt enkelt.
Prova intressanta viner på Italiensk restaurang
Men, vi har också ett mycket stort utbud av bra italienska restauranger, framför allt i Stockholm. Italienska restauranger i Stockholm är ofta väldigt bra på att själva köpa in pärlor som ännu inte hittat vägen till Systembolagets hyllor. Ofta köper krögarna in viner från sina egna distrikt, ibland gör man resor i Italien och provar ut nya viner att sätta upp på vinlistan.
Stor variation bland italienska viner
I likhet med andra europeiska viner har de italienska vinerna en ganska måttfull alkoholhalt, ofta runt 10-12%. Druvsorterna varierar mellan de många olika vindistrikten. Några vanliga inhemska druvor vid tillverkning av rött vin är Nebbiolo, Barbera, Sangiovese och Montepulciano och för vita viner används ofta någon av druvorna Arneis, Garganega och Cataratto, var för sig eller tillsammans.
För att få ursprungsbeteckningen DOC, Denominazione di Origine, måste vinproducenten använda sig av specificerade druvor från området, men det förekommer att vinproducenter nöjer sig med att vinet klassas som bordsvin för att kunna använda sig även av druvor som inte är lokala, och ibland även utländska druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Även dessa viner kan hålla högsta klass.