På senare år har catering blivit mycket populärt i Sverige. Fler och fler ser fördelarna med att få färdiglagad mat och dryck hem till sitt eget bord. Cateringbranschen har också svarat med att erbjuda långt mycket mer än bara jultallrikar och pajer med kalla sallader och baguettebitar.

Så ser kanske fortfarande bilden av catering ut för en del som inte provat det på många år. Men i dag går i princip all sorts mat att beställa hem. Mat från olika delar av världen – indiska festgrytor, asiatiska specialrätter, grekisk meze, spansk paella, amerikansk burgare med sötpotatis och cole slaw till svenska klassiker från hav och skog.

Förr vände sig kunderna ofta till en cateringfirma för den stora festen, när det var dags för 50-årskalas eller stora släktbjudningar. Men i dag finns många fler lösningar för många fler tillfällen. Det går att beställa catering såväl vid stora som små sammanhang. Allt från den romantiska söndagsfrukosten till den stora julfesten, eller varför inte beställa en skaldjursbuffé till sommarfesten?

Kunder i Sverige köper både varm och kall mat från catering i dag. Naturligtvis för att det frigör kunden från arbete med att handla och förbereda maten. Men också för att få fint upplagd mat på sitt eget bord där hemma. Man vill gärna imponera på gästerna som kan tro att man fixat de fina fiskfaten och festsalladerna på egen hand.

Det är lite av cateringens utmaning. Att göra mat som passar in i kundens hem och på kundens idé om vad en bra fest är. Cateringmat ska både vara professionell och kännas hemmagjord. Vid kaffet frågar kanske bästa vännen värdinnan med en viskning – hur har du fixat all den här maten? På så sätt sprids en cateringfirmas goda rykte och renommé. Men å andra sidan har catering nu blivit så pass vanligt att många också säger öppet att man beställt maten utan att försöka låtsas att man själv gjort den.

Catering med vin

Det finns i dag många olika nivåer på catering för den som vill beställa med dryck som en del av paketet. Allt från den enkla arbetslunchen med bordsvatten till hela bröllop med fyrarätters-middag med tårta, vin, öl och kaffe med avec.

Det har också blivit vanligt att ta hjälp av en cateringfirma för att ordna ett mingelparty. Beroende på hur cateringen arrangeras kan man antingen köpa bara plockmat och färdiga snittar till sitt mingel eller helt enkelt beställa hela mingelpartyn med drinkar, vinbuffé och allt du kan tänka dig i en bar. Ja även bartendern.

Om man köper en helhetslösning sker det ofta i formen att gästerna blir serverade av cateringfirman på festen. Det blir som ett sorts event som börjar med att man får en drink, ett glas champagne eller säsongens godaste vin i handen.

I dag är det vanligt med vinklubbar och sällskap där man i glada lag träffar vänner och testar olika viner – den ena veckan är det Chardonnay, nästa Malbec eller olika sorters Prosecco som står på vinmenyn. Till sådana här stunder är det naturligvis härligt att bara ägna sig åt vinerna och varandra och få färdiga tilltugg serverade av en cateringfirma.

Det kan kännas lite stillöst för en grupp fullvuxna att bara sitta med alkohol i glasen en hel kväll, det behövs en inramning av mat och då finns mycket att välja på från cateringens värld. Allt från plockmat, till färdiga snittar eller varför inte en pizzabuffé de lux – om sällskapet ska testa italienska matviner. Vinet och maten sätter tillsammans stämningen för kvällen. Resten fixar gästerna själva.

Det viktiga är att kunden känner att den kan slappna av och fokusera på sina gäster. Med vin och färdig mat från catering ska det inte vara några problem. Cateringfirman kan sköta allt från inköp till förhandlingar med leverantörer, uppdukning och serveringen om kunden vill ha det.

Det finns cateringfirmor i dag som jobbar mer aktivt med idéen kring festerna, färdiga eller skräddarsydda koncept utifrån kundens önskan. Seriösa och duktiga firmor behöver inte en färdig idé utan kan på ett festtema själv ta fram förslag och sen hitta de spännande smaker på mat och dryck som behövs för att både gäster och festens värdpar ska må gott.