Drömmer du om att åka på bilsemester och utforska vingårdar nere på kontinenten? Bil är det enda möjliga färdmedlet för dig som vill kunna besöka vingårdar på ett spontant sätt och utifrån vad du är intresserad av. Visst organiseras det dagsutflykter med buss från många europeiska städer, men urvalet är begränsat, det är dyrt och de vingårdar som erbjuds är oftast stora jättar och inte alltid så intressanta.

Hyr en bil och kör direkt till vingårdarna

Att ta bilen från Sverige är så klart fullt möjligt, men bor du inte i de södra delarna av landet blir det väldigt långt att köra. Bor du i Stockholm har du åtminstone två dagars intensiv och ganska tråkig bilkörning framför dig innan du kan se de första vingårdarna breda ut sig i den bördiga Rhendalen.

Då är det bättre att på förhand planera i vilket eller vilka länder du vill besöka vingårdar, och utifrån det planera en rutt. Ta sedan flyget till lämplig stad, hyr en bil och åk ut på vägarna pigg och utvilad, rustad för äventyret som väntar. Att besöka vingårdar är spännande och roligt för en vinälskare, och är man riktigt ihärdig hinner man med flera på en dag. Kvällarna tillbringar man på mysiga vandrarhem eller hotell i de närbelägna städerna.

Ta körkort på intensivkurs i Stockholm

En förutsättning för att kunna besöka vingårdar med bil är förstås att man har ett körkort. Men har du inget körkort finns ändå ingen anledning att misströsta, du kan alltid gå en intensivkurs. Under en intensivkurs i Stockholm får du kort tid, mellan fem och tio dagar, lära dig att manövrera en bil på ett säkert sätt, samt får även den kunskap som behövs för att klara teoriprovet. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, hundratals människor tar körkort varje år efter en intensivkurs i Stockholm. Läs mer här: https://www.intensivkursstockholm.com

Intensivkursen måste komma först

En intensivkurs har många fördelar: det går snabbt att få kortet, och man vet innan hur mycket det kommer att kosta. Men det finns också nackdelar. Den som inte sätter undan tid till kursen kommer att få det tufft. Under en intensivkurs måste hela dygnet tas i anspråk, dagarna fylls med lektioner och på kvällarna måste du hinna med att plugga, och samtidigt ha lite tid att smälta intrycken och fundera över vad du lärt dig under dagen. Har du en massa annat inplanerat under de dagar kursen pågår löper du stor risk att inte klara uppkörningen.

Vinresan utvecklar dig som förare

Vissa biluthyrare kräver att man måste haft körkort i minst ett år innan man får hyra bil, men inte alla. Men vill du ha största möjliga urval bland biluthyrare, satsa på att gå en intensivkurs i år och planera vinresan till nästa år. Då hinner du dessutom vänja dig ordentligt vid bilkörningen och känner dig säkrare när du sätter dig bakom ratten i hyrbilen nästa år. Det tar tid att bli en så pass bra bilförare att man känner sig bekväm i alla lägen, men att köra bil ute på landet i Europa är en rogivande upplevelse och inte alls stressigt. Ett perfekt tillfälle att slipa på sina körkunskaper när man är nybliven körkortsinnehavare.