När dagen börjar dra mot tolvslaget tycker kroppen att det är dags för lunch. Du kan inte jobba på ett bra sätt utan en riktig lunch. Varm tillagad mat är viktig för kroppen och välbefinnandet.

En god hälsa och ett gott liv har många beståndsdelar. Exakt hur din ideala blandning ser ut vet bara du själv, men att skippa lunchen är inte något som ökar vare sig livslängden eller livskvalitén. Många av oss har detta i åtanke och ser till att öka på mängden mat vi lagar vid middagen så att vi har över till lunchlådan. Billigt och garanterat något vi uppskattar – annars lagar du fel middagar. Ibland fungerar det inte ändå. All mat fungerar inte i en lunchlåda, och ibland blir den del av middagen du planerat spara uppätet av den hungriga familjen eller barnens oväntade middagsgäster. Då finns det förstås andra lösningar!

Kroppens bränsle och gommens njutning

Mat tjänar egentligen bara ett enda syfte och det är att hålla kroppen vid liv och ge energi nog att fortsätta. Få av oss är nog beredda på att leva enligt ett koncept där föda bara är just bränsle för kroppens uppbyggnad och fysiska aktivitet. Blotta tanken är nog för att få de flesta att rysa. Nej, människor vill känna goda smaker. Människor vill äta varierad kost som smakar mer och väldigt många vill dessutom att måltiderna ska vara ett tillfälle för social samvaro. Att sitta ner till lunch med familj, vänner eller kollegor är djupt tillfredsställande socialt sett. Att äta tillsammans ska vara en glädje och en njutning. Viljan till social interaktion är stor för de flesta människor och helst i samband med mat. Lunchen är ett utmärkt tillfälle att byta miljö under någon timme, kanske med kollegor i släptåg, kanske en snabb träff med partnern, och så tillbaka till arbetsplatsen, mätt och glad.

Variation i kosten främjar aptit och humör

Det är roligt att hitta en restaurang där man både gillar den mat som serveras och den miljö som erbjuds. När du hittar den kommer du att veta det och du behöver se till att hitta tillbaka till den med jämna mellanrum. Vad vill du ha till lunch? Ibland är det svårt att hitta medelvägen så att du inte riskerar att återvända småhungrig eller behöver bäras ut i matkoma. En restaurang där det både serveras lättare rätter och mer matiga och mättande är att föredra. Variation är alltid det bästa!