Vem minns väl inte skolmatsalens långa köer och den mat som serverades? En titt in bakom kulisserna kunde göra ett skolbarn förundrad av de stora kärl och kastruller som fanns där inne.

När man ska laga mat till många så räcker det inte till med vanliga stekpannor och kastruller. Det kan vara svårt nog att få ihop en större måltid till släkten, vid födelsedagar och högtider. Så hur gör man när det inte rör sig om 10-20 personer utan istället hundratals? Den mängden är vad man lätt kommer upp i när man serverar mat i en skolbespisning. Men även på många företag som har sin egen personalmatsal. För då räcker inte ens alla spisar och ugnar plötsligt till. Man behöver ett annat fungerande arbetssätt.

Rätt dimensionerad utrustning

För att få till en god måltid när den ska serveras till hundratals personer så är det egentligen inte svårare än att man fördubblar alla ingredienser med det antal man vill komma upp i. Men hur får man plats med all maten i en kastrull? Svaret är självklart. Man behöver en mycket större kastrull. Men för att kunna få ett fungerande arbetssätt och vettiga ytor så använder man sig av storköksutrustning som inte ser ut riktigt på samma sätt som den till mindre hushåll. Mat kokas i kärl som inte behöver ställas på en spis. Och de ugnar som används har helt andra dimensioner än de där hemma. Allt för att man lätt och smidigt ska kunna tillaga mat till det antal som krävs.